Ζημιές απο χαλάζι στα πορτοκάλια της Αργολίδας

  Σαν… χαλί έχουν στρωθεί τα πορτοκάλια στα χωράφια που χτύπησε το χαλάζι, πριν από λίγες ημέρες στην Αργολίδα. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, αφού είναι η δεύτερη χρονιά χωρίς εισόδημα. Πέρσι δεν είχαν παραγωγή λόγω της εκτεταμένης ακαρπίας και εφέτος λόγω της μανίας της φύσης.

Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί στα χωράφια γύρω από το Κουτσοπόδι.

Μάλιστα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κουτσοποδίου ανησυχώντας για την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα μέλη του, στέλνει μια αγωνιώδη επιστολή προς τον ΕΛΓΑ Τρίπολης, ζητώντας την άμεση εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κωνσταντίνος Πίππας, που υπογράφει την επιστολή «λίγες ημέρες μετά τη χαλαζόπτωση στο Κουτσοπόδι στις 29.10.2012, η σήψη και η πτώση των καρπών (πορτοκαλιών-μανταρινιών κ.λ.π.) είναι ραγδαία.
Κατόπιν αυτού, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας την Πέμπτη 1.11.2012 μεταξύ των εκπροσώπων των ομάδων παραγωγών, του ΕΛΓΑ, της Περιφέρειας και των εξαγωγέων, εκφράστηκε η δυσκολία από τον ΕΛΓΑ της άμεσης εκτίμησης και εξατομίκευσης των καταστροφών λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ προτάθηκαν εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης του προβλήματος».

Επισημαίνει ακόμα: «Βάσει των παραπάνω εξελίξεων, πιστεύουμε ότι σε περίπτωση καθυστερημένης εκτίμησης, όταν και εφόσον περάσουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, θα είναι πολύ αργά, και για το λόγο αυτό θα θέλαμε την άμεση εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών πριν οι πεσμένοι καρποί σαπίσουν οριστικά και η ζημιά πλέον δεν είναι μετρήσιμη.

Οι άλλες λύσεις που προτάθηκαν μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.
Σας ενημερώνουμε ότι οι παραγωγοί μας είναι 100% εντάξει στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον ΕΛΓΑ, θεωρούμε λοιπόν αυτονόητο και διεκδικούμε τις άμεσες ενέργειες από πλευράς ΕΛΓΑ για την άμεση εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών».

Ετικέτες:

About ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: