Καμιά Αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ για το Πράσινο Σκουλήκι του 2010 στους Βαμβακοπαραγωγούς

ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΤΟΥ 2010

Δεν θα αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί

* Απορρίφθηκε το ελληνικό αίτημα από την Ε.Ε

   Στα «κρύα του λουτρού» μένουν όσοι βαμβακοπαραγωγοί ανέμεναν να πάρουν αποζημιώσεις, μέσω ΠΣΕΑ, για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από το πράσινο σκουλήκι το 2010, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «Αγροτική έκφραση», που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ» του «ASTRA TV», το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που σημειωτέων προέρχονται από την ίδια την Επιτροπή της Ε.Ε, ο κύριος λόγος της απόρριψης είναι τα μετεωρολογικά δεδομένα εκείνης της εποχής δεν έπεισαν τους ευρωπαίους ότι οι ζημιές προκληθήκαν από θεομηνία.

Έτσι μετά από αρκετά πισωγυρίσματα, του σχετικού φακέλου του ΥΠΑΑΤ, μεταξύ Αθήνας και Βρυξελών, τελικά, όπως προαναφέραμε υπήρξε αρνητική απάντηση στη χορήγηση ενισχύσεων των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως αρμόδια υπηρεσία για την υπαγωγή ενισχύσεων για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό αποζημιώσεών του ΕΛΓΑ, όπως καταστροφές σε κτίσματα, σε αποθηκευμένα προϊόντα, σε καλλιέργειες από εντομολογικές προσβολές κ.ά. είναι ο ΕΛΓΑ, αλλά τη σχετική τεκμηρίωση του φακέλου για το πράσινο σκουλήκι δεν την κάνει ο ΕΛΓΑ, αλλά η αρμόδια Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που συστήνεται για το θέμα.

Πάντως ερωτηματικά εγείρει και η στάση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, η οποία κωφεύει, τι στιγμή που γνωρίζει, εδώ και μέρες, τη δυσμενή αυτή εξέλιξη για τους έλληνες βαμβακοπαραγωγούς.

Τέλος να επισημάνουμε ότι μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, είναι πάρα πολύ πιθανό, σχεδόν βέβαιο, ότι για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου δεν θα υπάρξει καν αίτημα, από το ΥΠΑΑΤ προς την Ε.Ε, για έγκριση χορήγησης αποζημιώσεων ή και αν κατατεθεί, αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από την Ε.Ε.

      Πηγή : «Αγροτική έκφραση»

Ετικέτες:

About ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: