Κατανομή ανά κτηνοτροφικό κλάδο των ενισχύσεων από τον Κανονισμό de minimis

de minimis

Μετά τη θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα για αξιοποίηση του μηχανισμού καταβολής ενισχύσεων στους Έλληνες κτηνοτρόφους, που αντιμετωπίζουν  δυσκολίες εξαιτίας της απότομης αύξηση των ζωοτροφών και ιδιαίτερα των πρωτεϊνούχων (Κανονισμός de minimis), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά τη συλλογή των στοιχείων από τις διάφορες κατηγορίες κτηνοτροφικών κλάδων και σε συνεργασία μαζί τους, ανακοινώνει την κατανομή των ποσών που θα διανεμηθούν στους διάφορους κλάδους (πίνακας 1).

Για την οριστικοποίηση ενίσχυσης ελήφθησαν υπόψη:

 

Α) οι άλλου είδους εισοδηματικές ενισχύσεις που λαμβάνουν (ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, άρθρο 68)

Β) η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, ώστε να μην υποστεί πλήγμα το παραγωγικό κτηνοτροφικό δυναμικό της χώρας (χοιρομητέρες ή νεαρά θηλυκά ζώα αιγοπροβάτων και βοοειδών )

Γ) το μέγιστο όριο που θέτει ο Κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά δικαιούχο εκμετάλλευση που μπορεί να καταβληθεί

Δ) μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους η καλή λειτουργία των εκμεταλλεύσεων και η αποφυγή παρατυπιών.

 

Η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν όλοι οι  διασταυρωτικοί έλεγχοι, καθώς και η μεταφορά των ποσών ύψους 25 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Επιπροσθέτως, με βάση και την απάντηση της Ε.Ε στο αίτημα της Ελλάδας, θα δοθούν 5 εκατ. Ευρώ στο πλαίσιο του Άρθρου 68 σε κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, δηλαδή το σύνολο των ενισχύσεων αναμένεται να ανέλθει σε 30 εκατ. ευρώ.

 

Όπως δήλωσε ο Υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης «με τη διαδικασία αυτή που εφαρμόζεται πρώτη φορά στη χώρα μας, στόχος μας είναι η υποβοήθηση των κτηνοτρόφων με όλα τα διαθέσιμα μέσα, εξασφαλίζοντας με διαφάνεια ότι κάθε  ευρώ που θα καταβληθεί θα «πιάσει τόπο». Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στη γενική πολιτική του Υπουργείου για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας  του τόπου και στη σταδιακή υποκατάσταση των εισαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων, όπου η χώρα μας είναι η ελλειμματική». 

 

Κατανομή των ποσών ήσσονος σημασίας στους κτηνοτρόφους

( de minimis)

 

pinakas ktin ypaat

πηγή: Υπ.Α.Α.Τ.

Ετικέτες:

About geoponos5

Ελεύθερες Γεωπονικές Ενημερώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: