Φωτοβολταϊκά εναντίον Κτηνοτρόφων

Παράσταση διαμαρτυρίας στη γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας Πόπη Γερακούδη πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή του Δαμασίου.

foto6000

   Αφορμή για τη διαμαρτυρία, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή η οποία θα στερήσει από τους ίδιους «ζωτικής σημασίας» βοσκοτόπους.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κτηνοτροφικής Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Μπαρδανίκας αφού η συγκεκριμένη περιοχή δίνεται για δικαίωμα βοσκής που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ για τη λήψη της επιδότησης, θα υπάρξει άμεσο πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους που δε θα μπορέσουν να εισπράξουν την κοινοτική ενίσχυση.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι σημειώνουν πως δημιουργείται προφανές άμεσο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους αφού εγκλωβίζονται εκείνοι που ήδη υπάρχουν μέσα στο λιβάδι. Και εξηγούν ότι τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά θέλουν ως επί το πλείστον επίπεδες εκτάσεις για να τοποθετηθούν. Εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται η μεγάλη βοσκοϊκανότητα του λιβαδιού. Εκεί όμως στηρίζονται και οι κτηνοτρόφοι γιατί στο συγκεκριμένο τμήμα του βοσκοτόπου υπάρχει μεγάλη βοσκή που τους δίνει μεγαλύτερη παραγωγή και περισσότερο γάλα.

Αν αυτό συνδυαστεί και με τη ραγδαία αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, κατανοεί κανείς πως ο κτηνοτρόφος οδηγείται σε αδιέξοδο.

Να σημειωθεί τέλος πως η αποκεντρωμένη διοίκηση ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της συγκεκριμένης επένδυσης παρά την αντίθετη γνώμη τόσο του δημοτικού συμβουλίου Τυρνάβου όσο και του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας.

fotoboltaika10

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοί του κάτω στην Αργολίδα:

Την αντίδραση τους στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο χωρίο τους εξέφρασαν οι κάτοικοι του Λουκαϊτίου Αργολίδας σε κινητοποίηση τους που έγινε στο Κρανίδι.

πηγές : onlarissa.gr, Αργολικές ειδήσεις

Ετικέτες:

About ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: