Καραμελoχρώματα: Χαμηλότερη εκτίμηση έκθεσης των καταναλωτών σε σχέση με προηγούμενη αξιολόγηση

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επανεξέτασε την εκτίμηση της έκθεσης των καταναλωτών σε τρία καραμελοχρώματα (Ε 150α, Ε 150γ, E 150δ) που χρησιμοποιούνται σε ποικιλία τροφίμων και ποτών. Τα καραμελοχρώματα προστίθενται στα τρόφιμα για να προσδώσουν μια βαθύτερη απόχρωση του καφέ και χρησιμοποιούνται ευρέως σε ποικιλία τροφίμων όπως μη αλκοολούχα αρωματισμένα ποτά, γλυκά, σούπες, καρυκεύματα και αλκοολούχα ποτά όπως μπύρα, μηλίτης και ουίσκι. Τα καραμελοχρώματα είναι πολύπλοκα μίγματα ενώσεων που παράγονται με ελεγχόμενη θερμική κατεργασία υδατανθράκων (σακχάρων). Αυτά ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το αντιδραστήριο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους (ενώσεις αμμωνίου και / ή θειώδους οξέος ή χωρίς κάποιο αντιδραστήριο), και γενικά είναι γνωστά με τους αριθμούς E150α, E150β, E150γ, και E150δ.

Με τα νέα δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα των τριών καραμελοχρωμάτων (Ε 150α, Ε 150γ, 150δ), όπως αυτά χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ποτά, καθώς και νέα στοιχεία για την κατανάλωση, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των καταναλωτών σε αυτές τις χρωστικές είναι σημαντικά χαμηλότερη από την εκτίμηση της έκθεσης στην επιστημονική γνώμη της EFSA το 2011. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναθεωρημένη εκτίμηση της έκθεσης είναι μικρότερη από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI/ΑΗΠ) που καθορίστηκε από τους εμπειρογνώμονες της EFSA το 2011. Ωστόσο, για τα μικρά παιδιά και ενήλικες με πολύ υψηλή πρόσληψη, η έκθεση μπορεί να υπερβαίνει την ΑΗΠ για τη χρωστική Ε 150γ. Οι κύριες πηγές έκθεσης στη χρωστική Ε 150γ είναι τα είδη αρτοποιίας για τα μικρά παιδιά και τα αλκοολούχα ποτά για τους ενήλικες.

Στη γνωμοδότηση της EFSA το 2011, η επιστημονική ομάδα της EFSA για τα πρόσθετα και τις πηγές θρεπτικών συστατικών (ANS Panel) πραγματοποίησε μια πλήρη επαναξιολόγηση της ασφάλειας των τριών αυτών χρωστικών συν ενός ακόμα (E 150β) και καθόρησε την ΑΗΠ για τη χρήση τους σε τρόφιμα. Δεδομένου των παρόμοιων χημικών ιδιοτήτων και χρήσεων τους στα τρόφιμα, η ομάδα ANS καθόρισε ομαδική ΑΗΠ 300 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα (mg / kg βάρους σώματος / ημέρα) για τη συνδυασμένη έκθεση στα τέσσερα καραμελοχρώματα (με ένα περιορισμό στην ΑΗΠ για τη χρωστική  E 150γ 100 mg / kg σωματικού βάρους / ημέρα). Με βάση τις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες η EFSA στη γνώμη της το 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν πιθανό η χρήση των καραμελοχρωμάτων στα τρόφιμα να οδηγήσει σε έκθεση με υπέρβαση της ΑΗΠ.

Στη νέα ανακοίνωση της, η EFSA βελτιστοποίησε την εκτίμηση της πιθανής έκθεσης στα καραμελοχρώματα με βάση τα νέα δεδομένα που προήλθαν από τη βιομηχανία το 2012 σχετικά με τα επίπεδα χρήσης σε προϊόντα έτοιμα προς κατανάλωση και τα στοιχεία κατανάλωσης που είναι διαθέσιμα στην Περιεκτική Ευρωπαϊκή Βάση δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων της EFSA. Οι εκτιμήσεις της έκθεσης των καταναλωτών μέσω της διατροφής τους στα τρία καραμελοχρώματα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της έκθεσης και – με εξαίρεση την Ε 150γ για τα μικρά παιδιά και τους ενήλικες με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης – δεν υπερβαίνει την ΑΗΠ. Η συνδυασμένη εκτίμηση της έκθεσης από τα τέσσερα καραμελοχρώματα δεν υπερβαίνει την ομαδική ΑΗΠ 300 mg / kg σωματικού βάρους / ημέρα για κάθε ομάδα πληθυσμού.

Αυτή η τελευταία αναθεώρηση της έκθεσης των καταναλωτών για τα καραμελοχρώματα που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ποτά συμπληρώνει την προηγούμενη εκτίμηση επικινδυνότητας της EFSA σχετικά με αυτές τις χρωστικές που διεξήχθη στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος επαναξιολόγησης όλων των χρωστικών τροφίμων που είναι εγκεκριμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Βλέπε κανονισμό της ΕΕ 257/2010 της 25ης Μαρτίου 2010 για τη θέσπιση προγράμματος επαναξιολόγησης των εγκεκριμένων προσθέτων τροφίμων σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων). Οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της EFSA θα βοηθήσουν στη λήξη αποφάσεων από τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ σε σχέση με τις χρωστικές.

§Αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑΗΠ/ADI) είναι η ποσότητα μιας ουσίας που μπορεί να καταναλωθεί σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, χωρίς αξιόλογο κίνδυνο για την υγεία του. Βλέπε βίντεο Chemicals in food – establishing safe levels of use της EFSA.

§Περιεκτική βάση δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων της EFSA (The EFSA Comprehensive Food Consumption Database) είναι μια πηγή πληροφοριών για την κατανάλωση τροφίμων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Περιέχει λεπτομερή στοιχεία για την κατανάλωση διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βάση δεδομένων παίζει σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση της επικινδυνότητας που σχετίζεται με πιθανούς κινδύνους στα τρόφιμα στην ΕΕ και, σε συνδυασμό με τα επίπεδα παρουσίας των παραγόντων κινδύνου στα τρόφιμα, επιτρέπει την εκτίμηση της έκθεσης του καταναλωτή, ένα θεμελιώδες βήμα στη διαδικασία εκτίμησης της επικινδυνότητας που διενεργεί η EFSA.

 

Σχετικοί Σύνδεσμοι

§Statement of EFSA: refined exposure assessment for caramel colours (E 150a, c, d)

§News story: EFSA reviews safety of caramel colours (2011)

§ΕΦΕΤ- Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα πρόσθετα τροφίμων

§ΕΦΕΤ- Νομοθεσία για τα πρόσθετα

πηγή: ΕΦΕΤ

Ετικέτες:

About geoponos5

Ελεύθερες Γεωπονικές Ενημερώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: