Παιδικά σνακ: Αντικαταστήστε τα τσιπς με τυρί

 
    Όσον αφορά τη χορήγηση σνακ σε παιδιά, η ύπαρξη πιο υγιεινής κλίμακας επιλογών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων, ενώ τα παιδιά αισθάνονται κορεσμό, αναφέρει νέα έρευνα.
   

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά που κατανάλωσαν σνακ λαχανικών και τυριού ή απλού τυριού είχαν το ίδιο επίπεδο κορεσμού σε σύγκριση με παιδιά που κατανάλωσαν τσιπς, που σημαίνει ότι ήταν το ίδιο χορτάτα. Ωστόσο οι ομάδες λαχανικών και τυριού ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

     Ο ερευνητής Brian Wansink, του Cornell University στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι δεν υπάρχει μαγικό τρόφιμο ή ουσία- όπως η επιλογή συνδυασμού σνακ λαχανικών και τυριού αντί για τσιπς ή γλυκά- που θα τερματίσει την παιδική παχυσαρκία αλλά αν μάθουμε να αντικαθιστούμε ορισμένες τροφές μπορεί να είναι αποτελεσματικός τρόπος να ωθήσουμε τα παιδιά να μειώσουν τις θερμίδες ενώ καταναλώνουν σνακ.
Ερευνητές ζήτησαν από ομάδα 201 παιδιών τρίτης έως έκτης τάξης δημοτικού να καταναλώσουν ένα από τα παρακάτω σνακ. Τσιπς, τυρί, λαχανικά ή συνδυασμό τυριού και λαχανικών. Στη συνέχεια τα παιδιά έλαβαν την οδηγία να καταναλώσουν όση ποσότητα επιθυμούσαν μέχρι να χορτάσουν ενώ παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια για 45 λεπτά. Στο μεταξύ οι επιστήμονες κατέγραψαν τη θερμιδική τους πρόσληψη.
Ζητήθηκε επίσης να βαθμολογήσουν τα παιδιά την αίσθηση κορεσμού πριν αρχίσουν να τρώνε, ενώ έτρωγαν και 20 λεπτά μετά το τέλος του γεύματος. Οι γονείς τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την οικογένεια.
  Κατά μέσον όρο, παιδιά που κατανάλωσαν τυρί και λαχανικά κατανάλωσαν 725 λιγότερες θερμίδες σε σχέση με την ομάδα των τσιπς, παρόλο που το τυρί γενικά θεωρείται υψηλό σε λιπαρά. Η ομάδα του τυριού και των λαχανικών επίσης χρειάστηκε λιγότερες θερμίδες για να αισθανθεί κορεσμό. Ακόμα και η ομάδα που κατανάλωσε μόνο τυρί κατανάλωσε λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα παιδιά που κατανάλωσαν τσιπς.
    Οι παρατηρήσεις που καταγράφηκαν σχετικά με τη θερμιδική πρόσληψη ήταν πιο σημαντικές σε παιδιά που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και σε όσα είχαν οικογένειες που δεν ασχολούνταν πολύ.
  Η Carrie Gonzales, της Cleveland Clinic στο Cleveland, Οχάιο, δήλωσε ότι τα σνακ που είναι υψηλότερα σε ίνες και έχουν περισσότερες πρωτεΐνες, όπως στο τυρί και τα λαχανικά, αφήνουν την αίσθηση του κορεσμού στα παιδιά και πιθανόν αυτά καταναλώνουν λιγότερο φαγητό. Εκτιμά ότι η κατανάλωση τροφίμων στα παιδιά έχει τη ρίζα της σε αυτά που προσφέρονται στο σπίτι. Έτσι, αν προσφέρονται πιο υγιεινές επιλογές όπως λαχανικά ή τυρί έναντι τσιπς, το παιδί θα τα καταναλώσει.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Pediatrics.’
 
 
Πηγές: ‘Pediatrics’, iatronet.gr

Ετικέτες:

About geoponos5

Ελεύθερες Γεωπονικές Ενημερώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: