Aλαλούμ στην Βιολογική Γεωργία

ffff4

  Ο Γεωπονικός Σύλλογος και η ομάδα εργασίας γεωπόνων μελετητών του συλλόγου μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του συλλόγου στις 19/12 εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση-καταγγελία. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ελλάδας κ.Γεωργιάδης .

Δυστυχώς ένα χρόνο μετά την καθυστερημένη προκήρυξη (25/10/2011) των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων γίναμε αποδέκτες απαράδεκτης και δεσμευτικής εγκυκλίου που θα σημάνει την παντελή αποτυχία της δράσης «προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» και γενικότερα των γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων (βιολογική γεωργία κ.τ.λ.). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο αρ.πρωτ. 3346/124548 που απεστάλη στις ΔΑΟΚ στις 7/12/2012, εισήχθησαν παράμετροι, προϋποθέσεις και περιορισμοί που δεν μπορούν να εφαρμοστούν από το σύνολο των παραγωγών.

Ενδεικτικά μέσω των απαράδεκτων χειρισμών και εγκυκλίων του Υπουργείου σε σύνολο 2376 υποψηφίων δικαιούχων παραγωγών απορρίπτονται 1569 παραγωγοί !

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουμε τα ακόλουθα.

1. Απαιτούμε την άρση των περιορισμών περί μη αλλαγών του Σχεδίου Καλλιέργειας για το 2012 και προτείνουμε την δυνατότητα αλλαγών της καλλιέργειας με την αίτηση πληρωμής, ενώ για τα υπόλοιπα έτη με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής του ΟΣΔΕ.

2. Να εξαιρεθεί ο επιπλέον γεωχωρικός έλεγχος των αγροτεμαχίων που διενεργήθηκε πριν την ανάρτηση των αποτελεσμάτων και εισήχθη με την προαναφερθείσα εγκύκλιο σύμφωνα με τον οποίο «τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια νέας πενταετίας τα πρέπει να ταυτίζονται χωρικά με τα αντίστοιχα δηλωθέντα αγροτεμάχια του έτους αναφοράς καθώς και της παράτασης πρέπει να ταυτίζονται χωρικά με αυτά στα οποία εφαρμόστηκε το αντίστοιχο παλαιό πρόγραμμα και ενισχύθηκαν για το έτος, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%», καθώς οι παραπάνω περιορισμοί δεν αναφέρονται στην περσινή ΚΥΑ και καθιστούν δυσκολότερη την εφαρμογή της δράσης.

3. Είναι απαράδεκτο να ζητείται από τους παραγωγούς να προβούν σε τροποποίηση του ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων) ως λόγο απόρριψης του προγράμματος της βιολογικής και ταυτόχρονα να μην έχει αναρτηθεί ο πίνακας των αποτελεσμάτων της βιολογικής.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την προαναφερθείσα εγκύκλιο, είναι δεσμευτική η ημερομηνία (31/12/2012) για τη διενέργεια διορθώσεων- τροποποιήσεων στην ΑΕΕ του 2011 και του 2012.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ καθώς και την παντελή έλλειψη γνώσης της αγροτικής πραγματικότητας της περιφέρειας. Θα θέλαμε να απαντηθούν από του αρμόδιους του Υπουργείου ,πώς είναι δυνατόν το αργότερο στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους να γνωρίζει ο παραγωγός την αρδευόμενη καλλιέργεια του επομενου έτους ?

bio503 Γενικότερα η στάση του ΥΠΑΑΤ στην εφαρμογή του προγράμματος ήταν και είναι αρνητική. Χαρακτηριστικά θέματα όπως η επιλογή ως επιλέξιμων μόνο των αρδευόμενων αγροτεμαχίων ,η εξαίρεση της μηδικής ως επιλέξιμη καλλιέργεια, η διετής καθυστέρηση προκήρυξης του προγράμματος ,η ανακοίνωση μετά τη σπορά των χειμερινών σιτηρών κ.τ.λ και τελικώς η εντελώς καθυστερημένη ανακοίνωση των «δυσάρεστων» αποτελεσμάτων σε ότι αφορά τους δικαιούχους καταδεικνύουν περίτρανα την αρνητική στάση του ΥΠΑΑΤ στην εφαρμογή του γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος. Οι συνολικές πιστώσεις στο εν λόγω πρόγραμμα είναι 50 εκ ευρώ ενώ στην προηγούμενη πενταετία και ιδιαίτερα στην περιοχή μας είχε μεγάλη επιτυχία στην εφαρμογή του.

Ζητούμε άμεση παρέμβαση από τον συνάδελφο γεωπόνο και Καθηγητή Πανεπιστημίου Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Τσαυτάρη και τον συντοπίτη Αναπλήρωτη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Χαρακόπουλο προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποτυχίας σωστής εφαρμογής των γεωργοπεριβαλλοντικών πρόγραμματων καθώς και της απώλειας κοινοτικών χρημάτων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΟΦΟΛΟΓΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ετικέτες:

About ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: