O κρόκος Κοζάνης και οι λειτουργίες του

Τουρλούμη Αλεξάνδρα
Φιλόλογος Α.Π.Θ
   Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς το ελληνικό σαφράν είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά σε όλον τον κόσμο. Η ιστορία του ξεκινάει από την Ανατολή και συγκεκριμένα από τη Μικρά Ασία και την αρχαία Αίγυπτο όπου χρησιμοποιούνταν ως αρωματική και σαγηνευτική ουσία από τη βασίλισσα Κλεοπάτρα.
    Χρήση του κρόκου υπήρχε και στη Μινωική καθώς και στην Κλασσική Ελλάδα όπου χρησιμοποιούνταν κι εκεί ως αρωματικό αλλά και ως χρωστική ουσία.Μάλιστα στις ανασκαφές των Μινωικών ανακτόρων υπάρχουν τοιχογραφίες που αναπαριστούν λουλούδια κρόκου. Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον κρόκο κατά της αυπνίας  και του μεθυσιού από το κρασί. Χρησιμοποιούνταν επίσης και ως  αφροδισιακό και ως άρωμα στα λουτρά. Για τους Άραβες λειτουργούσε ως αναισθητικό και το δέκατο αιώνα τον εισήγαγαν  στην Ισπανία.         Σήμερα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, την αρτοποιία καθώς και αποτελεί βασικό συστατικό για διάφορα διάσημα πιάτα όπως η ισπανική paella.
    Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι αρκετές καθώς  έχουν επισημανθεί οι φαρμακευτικές του δυνατότητες από τους επιστήμονες. Ανάμεσα σε άλλα, λοιπόν, έχει αντικαρκινική και ατιγηραντική δράση, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και συμβάλλει στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης.
      Μοναδική καλλιεργούμενη περιοχή του κρόκου στη χώρα μας είναι  η περιοχή της Κοζάνης με επικεφαλή το ομώνυμο χωριό Κρόκος. Σήμερα καλύπτει γύρω στα 3.000 στρέμματα από τα οποία τα 1.000 είναι βιολογικής καλλιέργειας.
  Ο κρόκος χρησιμοποιείται στη μαγειρική σαν μπαχαρικό και προσθέτει στα φαγητά το λεπτό του άρωμα και την πικάντικη γεύση του. Επίσης, χρησιμοποιείται και σε ροφήματα, όπως το τσάι.

Ετικέτες:

About geoponos5

Ελεύθερες Γεωπονικές Ενημερώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: