Λίστα τροφίμων που προκαλούν πονοκέφαλο, συνέταξαν Αμερικανοί ερευνητές

 

                                                        Νέα Υόρκη
   Και ποιος δεν έχει υποφέρει σε κάποια φάση της ζωής του από πονοκέφαλο; Σχεδόν οι πάντες! Αποτελεί σύμπτωμα εκατοντάδων παθήσεων ενώ η αιτιολ ογία δεν είναι πάντα σαφής. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι συνηθισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλούν σοβαρούς, εξοντωτικούς πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Northwestern Memorial» του Σικάγο και της Κλινικής Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα παρουσιάζουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τροφές όπως τα φιστίκια, τα φασόλια και το τυρί ενοχοποιούνται για τους πονοκεφάλους. Κοινό στοιχείο των τροφίμων, η τυραμίνη.

Η τυραμίνη, ενυπάρχει φυσικά στα τρόφιμα και προκύπτει από τη διάσπαση των αμινοξέων. Πιστεύεται ότι προκαλεί κάποια ανοσοποιητική αντίδραση (καθώς και πονοκέφαλο) σε ορισμένους ανθρώπους.

Υψηλά επίπεδα τυραμίνης εντοπίζονται συχνά σε τρόφιμα που έχουν αφεθεί να ωριμάσουν, είναι παστά ή έχουν αποθηκευθεί για μεγάλα διαστήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τυριά όπως το τσένταρ, το μπρι και το προβολόνε, οι πίκλες και το σαλάμι καθώς και άλλα αλλαντικά. Επίσης υψηλά ποσοστά τυραμίνης περιέχουν τα φιστίκια, το αβοκάντο, οι μπανάνες, η φάβα και τα φασόλια.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια ποιο τρόφιμο και σε ποιον άνθρωπο θα προκαλέσει τελικά πονοκέφαλο. «Μια τροφή που παρακινεί τον πονοκέφαλο μια μέρα που το άτομο δεν έχει κοιμηθεί αρκετά, για παράδειγμα, ίσως την άλλη μέρα να μην έχει καμιά αρνητική επίπτωση στον οργανισμό», σημειώνουν.

Και επειδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την κατανάλωση της τροφής που προκαλεί πονοκέφαλο μέχρι την εκδήλωση του, μπορεί να ξεπερνά και τις 48 ώρες, ο εντοπισμός του τροφίμου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν μέσα σ’ ένα 24ωρο ένας άνθρωπος έχει καταναλώσει αρκετά γεύματα.

Επίσης τα νιτρικά άλατα που περιέχουν τα κατεργασμένα τρόφιμα όπως τα λουκάνικα, είναι συχνή αιτία πονοκεφάλων που σχετίζονται με τη διατροφή. Κι ενώ το βελτιωτικό γεύσης γλουταμινικό μονονάτριο επίσης θεωρείται κοινή αιτία πονοκεφάλου, πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τελικά ίσως και να μην είναι τόσο ανθυγιεινό όσο πιστεύουμε.

ΠΗΓΗ: health.in.gr

Ετικέτες:

About geoponos5

Ελεύθερες Γεωπονικές Ενημερώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: