Βόλος. Η έκθεση «Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης» έως 31 Ιανουαρίου 2013.

futa ekthesi prosklisi

Η ενδιαφέρουσα έκθεση γι’ αυτούς που αγαπούν και σχετίζονται με τον κόσμο των φυτών παρουσιάστηκε από την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων  στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Η έκθεση «Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Προγράμματος «PaCE – Plants and Culture: seeds of the cultural heritage of Europe» (2007 – 2013), το οποίο συντονίζεται από το εργαστήριο Αρχαιοβοτανολογίας του Πανεπιστημίου της Μοντένα της Ιταλίας, με συμμετοχή δέκα Ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικότερα, την Ελλάδα την εκπροσώπησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια περιόδευσε σε μια σειρά από μέρη και Μουσεία της Ελλάδας.

Περιλαμβάνει μία σειρά από «posters» (παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες φωτογραφίες απ’ αυτά), τα οποία επιμελήθηκαν ειδικοί επιστήμονες από τις δέκα συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, πάνω σε ένα σύνθετο κοινό πρόγραμμα, επιχειρείται μια πρωτότυπη και μοναδική προσέγγιση των φυτών του ευρωπαϊκού χώρου διαχρονικά.

futa ekthesi 1

Στην έκθεση ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει για το «Δώρο του Διόνυσου» στην Προϊστορική Ελλάδα, για το έθιμο της «φυλλοβολίας» στην Ελλάδα και τη σχέση που έχει με τη σημερινή συνήθεια των ελλήνων να πετάνε χαρτάκια στα γήπεδα ή λουλούδια στους χώρους διασκέδασης, για την ανασύνθεση του μεσαιωνικού τοπίου σε περιοχή της Καλαβρίας μέσω της μελέτης αρχαιολογικών ευρημάτων, για την κοινωνική και την οικονομική ζωή στην περιοχή του Βεζούβιου και τη χρήση, σ’ αυτή την περιοχή, των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, του κύτισου, της κάνναβης και του λιναριού ή ακόμη και για το φοινικόδεντρο της Hyeres. Η εξαιρετική αυτή έκθεση εκπλήσσει με τις ιδιαίτερες πληροφορίες που προσφέρει στον επισκέπτη.

O επισκέπτης ακόμη μπορεί να γνωρίσει για την ιστορική πτυχή των κίτρινων ιρίδων, για τη σχέση της Φλαμουριάς, της βελανιδιάς και του πεύκου με την ιατρική, την τέχνη και τα έθιμα, την κηπουρική στη ρωμαϊκή εποχή, την αρχαιοβοτανική των βυζαντινών ναυαγίων στην Κωνσταντινούπολη, την εξάπλωση του ροδάκινου στην Ευρώπη καθώς και άλλες πολλές πληροφορίες που έχουν εξαχθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο συντονιστικό όργανο είναι το εργαστήριο της Αρχαιοβοτανολογίας του Πανεπιστημίου της Μοντένα της Ιταλίας.

futa ekthesi 2

Τέλος στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει διάφορα χειροτεχνήματα από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, «Βασδέκειο» του Δήμου Βόλου.

Επισημαίνουμε ότι η τελευταία μέρα λειτουργίας της εκθέσεως είναι η 31η Ιανουαρίου του 2013.

πηγή: Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας

Ετικέτες:

About geoponos5

Ελεύθερες Γεωπονικές Ενημερώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: