Προστατέψτε το Λαχανόκηπο σας με Φυτικούς Ανεμοφράκτες

 

   Οι ισχυροί άνεμοι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των λαχανικών. Αν επομένως ο λαχανόκηπος είναι εκτεθειμένος σε ισχυρούς ανέμους, μια άριστη ιδέα είναι να εγκαταστήσετε τον κατάλληλο φυτικό ανεμοφράκτη, ο οποίος θα δώσει μια καλαίσθητη και μόνιμη λύση. Θα χρειασθεί προσπάθεια και χρόνος, όμως το τελικό αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

   Προτιμότερος ο φυτικός ανεμοφράκτης
Η προστασία με χρήση φυτικών ανεμοφρακτών είναι προτιμότερη από τη χρήση σταθερών πετασμάτων, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και γιατί οι φυτικοί ανεμοφράκτες μειώνουν την ταχύτητα του ανέμου ενώ επιτρέπουν την ομαλή ροή του χωρίς την δημιουργία ανεπιθύμητου στροβιλισμού.  Βραχυπρόθεσμα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σταθερά πετάσματα ( ξύλινα ή πλαστικά πάνελ, συρματόπλεγμα καλυμμένο με φύλλο πλαστικού ή ειδικού υφάσματος κ.λ.π.) μέχρι να δημιουργηθεί ο φυτικός ανεμοφράκτης που θα δώσει μακροπρόθεσμα την οριστική λύση.
Τα βασικά της κατασκευής ανεμοφράκτη
Οι ανεμοφράκτες κατασκευάζονται με διάταξη κάθετη στην κατεύθυνση των επικρατούντων ανέμων και μπορούν να μειώνουν την ταχύτητα του σε μια απόσταση 2-3 φορές το ύψος του ανεμοφράκτη προς την προσήνεμη πλευρά (μπροστά από τον ανεμοφράκτη) και περίπου 30 φορές προς την υπήνεμη πλευρά (πίσω από τον ανεμοφράκτη). Η αποτελεσματικότητα βέβαια μειώνεται με την απομάκρυνση από τον ανεμοφράκτη.
Η αποτελεσματικότητα των ανεμοφρακτών τελικά εξαρτάται από το ύψος των φυτών και από την πυκνότητα του φυλλώματος. Εννοείται ότι τα είδη των φυτών και οι αποστάσεις μεταξύ τους θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ των φυτών και η βλάστηση να ξεκινά από το έδαφος και να φθάνει στο επιθυμητό ύψος. Ειδικά στο λαχανόκηπο θέλουμε ο ανεμοφράκτης να προστατεύει από τον άνεμο αλλά να μην «κόβει» τον ήλιο από τα λαχανικά μας, για αυτό θα πρέπει να καθορίσουμε το ύψος ανάλογα με την τοποθεσία ώστε να έχουμε καθόλου ή ελάχιστη μόνο σκίαση στα φυτά μας.
Τα φυτά του ανεμοφράκτη
Ανάλογα με το επιθυμητό ύψος και το διαθέσιμο χώρο χρησιμοποιούνται για τον ανεμοφράκτη δένδρα, θάμνοι ή συνδυασμός και των δύο. Τα δένδρα ή και οι θάμνοι που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι αειθαλή, ορθόκλαδα, ανθεκτικά στο σπάσιμο, με πυκνό φύλλωμα και χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης. Αν χρησιμοποιηθούν δένδρα που η βλάστηση δεν αρχίζει από το έδαφος, το κενό στην περιοχή των κορμών, θα πρέπει να καλύπτεται με τη χρησιμοποίηση κατάλληλων θάμνων. Πιο αποτελεσματικοί είναι οι ανεμοφράκτες που αποτελούνται από περισσότερες από μια σειρές φυτών. Μονές σειρές χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχει επαρκής χώρος.
Φυτά κατάλληλα για ανεμοφράκτες
Ενδεικτικά αναφέρουμε :
Για μόνα τους: Κυπαρίσσια (όλα τα είδη ), Λέιλαντ, Gold crest, Μπαμπού.
Σε συνδυασμό με θάμνους: Ακακία η Κυανόφυλλη, Αριά, Ελιά, Καζουαρίνα, Πουρνάρι.
Θάμνοι για μικρούς χώρους: Μισόπορο, Αγγελική, Λιγούστρο, Βιβούρνο, Δάφνη.
Πηγή:Αγρότυπος

Ετικέτες:

About geoponos5

Ελεύθερες Γεωπονικές Ενημερώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: