Γεωργικές Προειδοποιήσεις: Καβάλα (Ελιά) – 22.10.12

kuklokonio elias

Αριθμ. Δελτίου :12/22-10-2012

Πληροφορίες: Λίλης Κων/νος- Πυργιώτη Δήμητρα

Τηλέφωνο: 2510 600421 – 422

ΕΛΙΑ

Ι. ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

Ασθένεια που προσβάλλει τα φύλλα, τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες των ελαιοδένδρων, κυρίως όμως προκαλεί ζημιές στα φύλλα. Με την προσβολή των φύλλων παρατηρείται φυλλόπτωση, εξασθένηση των δένδρων και σε έντονες προσβολές έχουμε μερική ή ολική ακαρπία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Στα φύλλα εμφανίζονται μικρές κυκλικές κηλίδες σταχτόχρωμου χρώματος με χρυσοκίτρινο κύκλο γύρω τους, διαμέτρου 0,5 – 1 εκ. Ιδανικές συνθήκες για την ασθένεια είναι οι βροχοπτώσεις, η υγρασία και θερμοκρασίες από 10 έως 22 °C.

ΨΕΚΑΣΜΟΙ

Συνιστάται άμεσα να γίνει ένας ψεκασμός. Θα πρέπει να γίνει καλή διαβροχή των δένδρων. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε ελαιοκτήματα υγρών περιοχών και όπου η ασθένεια εμφανίζεται κάθε χρόνο, να γίνει ένας επαναληπτικός ψεκασμός μετά από 25 – 30 ημέρες. Ενδεικτική τιμή ψεκαστικού υγρού κατά στρέμμα είναι 150 – 200 λίτρα για δένδρα ηλικίας 10 χρονών και πάνω.

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

1.Βορδιγάλειος πολτός (διάφορα σκευάσματα)

2.Οξυχλωριούχος χαλκός (διάφορα σκευάσματα)

3.Υδροξείδιο του χαλκού (διάφορα σκευάσματα)

και άλλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση του κυκλοκονίου.

Η υπολειμματική διάρκεια των χαλκούχων σκευασμάτων για την ελιά είναι 15- 21 ημέρες. Να προτιμούμε όμως η συλλογή να γίνεται σε περισσότερες ημέρες από τον τελευταίο ψεκασμό.

Σε ελαιόδενδρα που δεν συλλέχθηκαν ακόμη οι ελιές, να προτιμούμε σκευάσματα του υδροξειδίου του χαλκού.

ΙΙ ΚΑΠΝΙΑ

Είναι το μαύρισμα που παρατηρείται στα φύλλα και στους βλαστούς των ελαιοδένδρων. Δημιουργείται από μύκητες που αναπτύσσονται στα μελιτώματα των κοκκοειδών. Αντιμετωπίζεται με χαλκούχα σκευάσματα ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση του κυκλοκονίου. Καλύτερη όμως αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση των κοκκοειδών την κατάλληλη εποχή.

ΙΙΙ. ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ

Η ασθένεια προέρχεται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς. Ιδανικές συνθήκες για την είσοδο του βακτηρίου υπάρχουν μετά το κλάδεμα, χαλάζι, παγετό, συγκομιδή. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καρκίνωσης είναι οι όγκοι που δημιουργούνται στους βραχίονες και στους βλαστούς των ελαιοδέντρων.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων και όταν αυτή δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση των όγκων και απολύμανση των πληγών. Προληπτικά για να μην δημιουργηθούν οι όγκοι θα πρέπει να γίνεται πάντα ένας ψεκασμός με ένα χαλκούχο σκεύασμα μετά από χαλάζι, παγετό, συλλογή και κλάδεμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:   Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης

Αδαμίδου Ζωή

Ετικέτες:

About geoponos5

Ελεύθερες Γεωπονικές Ενημερώσεις

Σχολιάστε