ΠΑΤΑΤΑ: Πληροφορίες για την Ποιότητα της
Προσπάθεια όλων µας δεν πρέπει να είναι µόνο η παραγωγή πατατών την εποχή και στην ποσότητα που χρειάζεται αλλά και στην ποιότητα που τις θέλουν οι ξένες αγορές. Οι απαιτήσεις των αλυσίδων υπεραγορών στην Ευρώπη για πιστοποιηµένη ποιότητα, µε βάση διάφορα Πρωτόκολλα (π.χ. EUREGAP κ.ά.) είναι πλέον γεγονός.
Tο χρώµα της σάρκας των κονδύλων, καθώς και το σχήµα των κονδύλων, που είναι δύο πολύ σηµαντικά χαρακτηριστικά ποιότητας, καθορίζονται βασικά από την ίδια την ποικιλία που καλλιεργείται. Tα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ποιότητας που πρέπει να πληρούν οι πατάτες µας είναι τα ακόλουθα:
· Oι κόνδυλοι να µη φέρουν σχισµές ή εξογκώµατα, αλλά να έχουν το κανονικό σχήµα της ποικιλίας.
· Nα µη φέρουν µώλωπες ή κηλίδες εξωτερικά ή εσωτερικά, όπως π.χ. καφέ ή µπλε κηλίδες, τη «µαύρη καρδιά» κτλ.
· Nα είναι απαλλαγµένες από οποιεσδήποτε σήψεις που προκαλούνται από διάφορους εχθρούς και ασθένειες, όπως είναι η λίτα των πατατών, ο περονόσπορος κ.ά.
· Nα µην είναι πράσινες ούτε να έχουν εγκαύµατα που προκλήθηκαν από τον ήλιο.
· Nα έχουν χαµηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων (που ως γνωστό είναι βλαβερά για την υγεία των νεαρών ατόµων) και να µην έχουν υπολείµµατα φυτοφαρµάκων πέραν των επιτρεπτών ορίων, σύµφωνα µε τη σχετική νοµοθεσία.
Tρόποι βελτίωσης της ποιότητας των πατατών
Στην προκειµένη περίπτωση, θα περιοριστούµε στις καλλιεργητικές φροντίδες σε επίπεδο γεωργού για τη βελτίωση της ποιότητας των πατατών. Πριν τη φύτευση, το έδαφος πρέπει να προετοιµαστεί κατάλληλα, δηλαδή να γίνει µια βαθιά καλλιέργεια 40-45 εκ. το καλοκαίρι και µια καλλιέργεια µε περιστροφικές τσάπες πριν τη φύτευση, όταν το έδαφος θα είναι στον «ρόγο» του. M’ αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η δηµιουργία σβόλων που θα προκαλούσαν κτυπήµατα στους κονδύλους κατά την εκρίζωση.
Tο βάθος φύτευσης πρέπει να είναι µεταξύ 14-20 εκατοστά, ανάλογα µε την ποικιλία. Ποικιλίες που κονδυλοποιούν ξέβαθα, όπως π.χ. η Nτάιµαντ και η Σιαρλότ, πρέπει να φυτεύονται πιο βαθιά, δηλαδή γύρω στα 16-20 εκ. για να αποφευχθεί το πρασίνισµα των κονδύλων και η εύκολη προσβολή τους από τη λίτα και τον περονόσπορο.
Στις µεγαλοκόνδυλες ποικιλίες (π.χ. Σπούντα, Μοντιάλ, Κάρα κ.ά.) συστήνεται συµπληρωµατικό παράχωµα µετά το φύτεµα και πριν το φύτρωµα, εφόσον το βάθος σποράς ήταν σχετικά µικρό (π.χ. 12-15 εκ.). Συµπληρωµατικό παράχωµα συστήνεται να γίνεται και στην περίπτωση των µικρών σαλατοπατατών µε ώριµη επιδερµίδα, αµέσως µετά το κάψιµο του φυλλώµατος µε χηµικά ή φυσικά µέσα (π.χ. φωτιά).
H άρδευση πρέπει να είναι τέτοια, έτσι που να υπάρχει πάντοτε διαθέσιµη εδαφική υγρασία, ειδικά από το στάδιο της κονδυλοποίησης µέχρι λίγο πριν τη συγκοµιδή. Aν σ’αυτό το στάδιο διψάσει η φυτεία και µετά δοθεί άφθονο νερό και αζωτούχο λίπασµα, πολύ πιθανό οι κόνδυλοι να σχίσουν. Στο τελικό στάδιο της βλαστικής περιόδου (κιτρινοπράσινο χρώµα φυλλώµατος) δίνονται µειωµένες ποσότητες νερού άρδευσης. Eπίσης, λίγο πριν από την εκρίζωση των πατατών, συστήνεται ελαφριά άρδευση για να αποφύγουµε προσβολή των κονδύλων από τη λίτα.
Ψηλές αζωτούχες λιπάνσεις συµβάλλουν στη δηµιουργία πολύ µεγάλων κονδύλων µε πολύ νερό και χαµηλή ξηρά ουσία, πράγµα που τις καθιστά ευαίσθητες στη µεταφορά και αποθήκευση τους. Eπίσης, µε επιφανειακές αζωτούχες λιπάνσεις, ειδικά κατά τη χειµερινή εσοδεία, αυξάνονται σε επικίνδυνα επίπεδα τα «νιτρικά άλατα» στους κονδύλους. Για τους λόγους αυτούς το Άζωτο µαζί µε το Φωσφόρο και το Kάλι, πρέπει να ενσωµατώνονται στο έδαφος κατά τη φύτευση.
Eπιφανειακές αζωτούχες λιπάνσεις δεν πρέπει να γίνονται σε κανονικές συνθήκες ανάπτυξης, παρά µόνο µετά από πάρα πολλές βροχές ή παγετούς και στο αρχικό στάδιο των πρώτων 30 ηµερών µετά τη βλάστηση. Eπίσης, δεν θα πρέπει να γίνεται εφαρµογή διαφυλλικών λιπάνσεων.
Kατά την εκρίζωση, η µηχανή εκρίζωσης πρέπει να είναι ρυθµισµένη έτσι που οι κόνδυλοι να κινούνται µαζί µε το χώµα µε την ίδια ταχύτητα και η πτώση των πατατών στο χώµα να µη γίνεται από µεγάλο ύψος. Eπίσης, το έδαφος κατά την εκρίζωση να µην είναι ξηρό, αλλά να έχει ικανοποιητική υγρασία για να µην πληγώνονται οι κόνδυλοι από τους σβόλους.
Aν οι πατάτες είναι πολύ υγρές (λασπωµένες) τότε πρέπει να στεγνώσουν για µερικές µέρες σε σωρούς ή υπόστεγα. Πάντοτε οι πατάτες πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο και τη λίτα µε κάλυψή τους µε ποκαλάµες ή σακούλες από καναβάτσο ή ρούχινο κάλυµµα και όχι µε το φύλλωµα τους.
Tέλος, οι ψεκασµοί για την καταπολέµηση της λίτας και του περονόσπορου, πρέπει να είναι έγκαιροι και συνεχείς στις περιόδους που υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Για την καταπολέµηση των Nηµατωδών και ασθενειών εδάφους συστήνεται η διετής ή καλύτερα τριετής αµειψισπορά, όπως π.χ. σιτηρά -ψυχανθές -πατάτες και να µη φυτεύεται το ίδιο χωράφι κάθε χρόνο.
πηγή: ΠΟΕΟ